Blog

Zoutwaarts

We zijn op weg naar de Ebro Delta maar eerst moet er nog aan de handrem gesleuteld worden want die was de dag daarvoor iets te enthousiast afgesteld. Daardoor is het al donker als we onze weg moeten vinden in een enorm zilt moeras. We lopen eerst vast in het stadje L’Ampolla en vinden uiteindelijk een smalle kilometerslange weg zonder verlichting met aan weerskanten zwarte glinsterende plassen water die ons naar een parkeerplaats brengt. We zijn moe, morgen maar eens zien waar we terecht zijn gekomen

We worden wakker met een stralende zon en blijken vlakbij de monding van de Delta te staan. Dat is waar de Ebro vanuit de bergen in het noorden na 900 kilometer uiteindelijk in de warme Middelandse zee stroomt. Het zoete water van de rivier mengt zich hier met het zoute water van de zee en door afzetting van sediment zijn er verschillende ondiepe lagunes ontstaan vol migrerende vissen en watervogels, omgeven door kwelders, rietvelden en zandduinen.

Er loopt een pad langs hoge rietpluimen door het zilte moeras waar grote struiken zeekraal in deze tijd van het jaar subtiel rood kleuren. Er groeit ook zeelavendel en houtig zeealsum dat geurt als je erdoorheen loopt en pollen met scherpe zilte rus, een hoog gras met bovenin bruine zaaddozen die fier boven de rest van het veld heen en weer zwiepen. Er zijn onderweg verschillende observatiehutten waar je vogels kunt spotten op het water. We zien een hoop eenden maar de rest fladdert of zwemt net even ergens anders.

We blijven het pad volgen en komen zo uiteindelijk bij de zee en de zandduinen, die hier goed beschermd worden met behulp van plankieren die naar zee leiden.

In het natuurgebied wordt ook gewoond en gewerkt. Er wordt zout gewonnen en het overgrote deel van de delta is met behulp van stuwen en dammetjes veranderd in een natte lappendeken van stoppelige rijstvelden. De velden zijn geoogst en worden nu omgeploegd met tractoren met enorme schoepen. Daarachter fladderen massa’s vogels , witte en zwarte reigers en heel veel sterns die weten dat er in de zwarte prut heel veel lekkers omhoog komt. Werd de rijst vroeger nog in de lente vanuit kweekbedden handmatig op de velden uitgeplant, tegenwoordig wordt er direct ingezaaid met tractoren, helicopters en vliegtuigjes.

Er wordt in de ondiepe lagunes ook gevist met behulp van fuiken en vangnetten. Via loting krijgen jaarlijks slechts een veertigtal vissers het recht om hun netten uit te gooien. In de buitenwateren worden schelpdieren geteeld en de baaien, rijk aan plankton, hebben het hele jaar door de goede temperatuur voor oesters en mosselen. Als wij hongerig terugkomen vinden we nog net een vrij plekje op een drukbezocht terras waar we heerlijke mosselen en een paella van rijst en schelpdieren eten. Na afloop krijgen we een glaasje zoete witte rijstlikeur.

Na de lunch besluiten we het gebied aan de andere kant van de rivier te gaan verkennen. We vinden een bivak aan het water waar aan het eind van de middag heel veel luid snaterende roze flamingo’s zich verzamelen.

Geniet met ons mee en kijk hoe een enorme zwerm flamingo’s zich klaarmaakt voor de nacht terwijl de zon bijna ondergaat en alles in een goudgele gloed zet.

TRANSLATE