Blog

Wanted, dead or alive

We zijn in Cholila, het wilde westen van Argentinie., dichtbij de Chileense grens. Hier streek Butch Cassidy neer met de Sundance Kid en zijn gangsterliefje Etta Place, op de vlucht voor premiejagers uit de VS. Wie van de huidige vijftigers herinnert zich niet de filmklassieker met Paul Newman, Robert Redford en Katharine Ross, over de avonturen van Butch and zijn Wild Bunch. Als ik de lepe blik in het gezicht zie van Butch, was Paul Newman beslist een veeeeel aantrekkelijkere versie, toch? (En dan heb ik het nog niet over Robert Redford destijds….). 

Aan het eind van een pad met kniehoog gras, verscholen achter een grote wilg, vinden wij nog de blokhut, de stal en de schuur waar dit illustere drietal 6 jaar lang probeerde eerzame burgers te worden….

Maar goed, voor Butch zich hier vestigde, ging er wel een geschiedenis aan vooraf.

Robert Leroy Parker, geboren in 1866, is de oudste van 13 broers en zussen uit het mormoonse gezin van Ann en Max Parker in Utah. Als tiener droomt hij van een leven als cowboy en loopt hij weg van huis. Hij werkt bij een paar ranches, ontmoet er Mike Cassidy, een gezochte veedief en is een poosje bij een slager in de leer. Hij noemt zich nu Butch  Cassidy, als eerbetoon aan zijn vriend en mentor.

Hij zwerft wat rond, werkt als veedrijver en verdient geld op de paardenraces. Hij is 21 jaar als hij de foute broertjes Mc Carthy tegenkomt die met hem hun kennis en strategieën van trein- en bankovervallen delen. Men vermoedt dat Butch en de broers verantwoordelijk zijn voor een treinroof in Colorado waarbij zij- slechts- 150 dollar buitmaken. Twee jaar later volgt een bankoverval en dit keer levert het aanzienlijk meer op, 21.000 dollar. Butch koopt een ranch in Wyoming,  “hole in the wall” , waar later veel gezochte desperado’s onderdak vinden. 

In 1894 wordt Butch opgepakt voor het stelen van 18 paarden en zit hij twee jaar in een cel. Daar ontmoet hij  o.a “Kid Curry”, “News Carter”,  en Ben Kilpatrick , met wie hij samen de Wild Bunch zal vormen. Later sluit ook  “ Sundance Kid” zich bij hun aan. Butch is nu bendeleider en samen met de Bunch  is hij verantwoordelijk voor een serie volmaakte overvallen die bankdirecteuren, de spoorwegen en postagentschappen de stuipen op het lijf jagen. Butch heeft nooit een man gedood maar andere leden van de Bunch hebben daar geen enkele moeite mee, wat Butch wel eens wroeging geeft.

Inmiddels staat er een premie op zijn hoofd die met iedere roofoverval alleen maar hoger wordt. Amnestie zit er voor hem niet in en de bedrijfskosten, o.a racepaarden die een snelle aftocht moeten garanderen, lopen aardig op, waardoor de lijst met overvallen alleen maar langer wordt. De spoorwegen beveiligen zich nu met schutters te paard in gesloten goederenwagons en premiejagers kammen de regio uit op zoek naar de Bunch. Het wordt nu toch echt te heet onder zijn voeten. Een deel van de Bunch tekent voor het Amerikaanse leger maar voor Butch is er maar 1 mogelijkheid om een zware veroordeling te ontlopen: Argentinie. 

Samen met Sundance Kid en zijn liefje Etta Place arriveert hij 1901 in Buenos Aires, Butch doet zich voor als James Ryan, de broer van Etta Place. Zij storten 30.000 US dollar op de bank, bezoeken daarna de directeur van landtoewijzing  en kopen 6000 hectare land in Cholila. In die jaren bestaat  Cholila slechts uit 14 families die het drietal kennen als “ de noordamerikanen”. Ze bouwen een blokhut, kopen schapen van de buurman en worden al gauw gerespecteerd door de gemeenschap. Ze krijgen zelfs bezoek van de sheriff en de gouverneur van de provincie, en hun buurman, John Perry een voormalig sheriff uit de USA die zelfs  hun reputatie kent, accepteert het drietal als goede buren en vrienden.

Toch duurt het niet lang voor hun verblijfplaats bekend is, en opnieuw start de achtervolging, nu vanuit Argentinie. Misschien heeft het ermee te maken dat ze toch weer aan het  (bank)roven slaan, aangemoedigd door de komst van een vriend uit de VS die opduikt in Patagonie. Etta knipt daarvoor haar haren af en is “one of the guys”.  De buren vermoeden nog niets, maar als In 1907 de wet hun op de hielen zit, besluit het drietal het land  overhaast te verkopen. Ze vluchten op tijd via  Bariloche naar Chile  en geen van de buren heeft ooit nog iets van hun gehoord. Alleen John Perry krijgt een brief van Butch waarin hij zijn bezittingen aan hem schenkt.

Over hoe het verder afloopt, bestaan veel verschillende versies. In de meest heroïsche versie heeft Etta genoeg van haar avontuurlijke leven en vertrekt naar de VS. Butch en Sundance Kid trekken naar Bolivia, waar zij werken voor een tinmijn. Ze werken zich daar in de nesten en in 1909 in San Vincente raakt bij een poging tot arrestatie Sundance zwaargewond. Butch doodt hem en pleegt daarna zelfmoord. Ahhhhh.

Vlakbij de blokhut, in een prachtig historisch winkelpand, dat nu is omgebouwd tot de fantastische Museo Bar La Legal lezen wij bovenstaande geschiedenis van Butch en bewonderen de manier waarop oude tijden weer herleven in de met zorg verzamelde objecten uit Butch zijn tijd in Chollla. De enthousiaste manier waarop Carolina en Nora ons ontvangen, maakt het moeilijk om afscheid te nemen van deze geweldige plek. 

TRANSLATE