Blog

Waar zijn ze dan?

We steken de grens over naar Chile, en zien dat de weersverwachtingen op het eiland Chiloe veelbelovend zijn.  Een week lang droog en zonnig weer komt daar niet zo vaak voor, dus rijden we in een ruk door naar Puerto Montt waar we het pontje nemen naar het eiland. Wat een feest,  een landschap dat heel in de verte misschien een beetje aan Ierland doet denken, maar dan 100 jaar geleden.

Heldere luchten, vergeten baaien, overal watervogels waarvan de  elegante zwartkopzwanen met hun rood gestifte snavels en hun tutu van witte veren de show stelen.

Overal ruikt het naar wier en houtskool en onze trip op Chiloe is één groot culinair avontuur, schelpdieren, verse zalm, forel, aal, ceviche, curanto, krab, mmmm.

Net als de kerkjes zijn de huizen prachtig. Van hout, helemaal betimmerd met dakleien, van idyllische boerderijtjes met een appelboomgaard tot  paalwoningen, tot rommelige schuurtjes met treurige vitrages, tot begerenswaardige antieke huizen, met zorg onderhouden. En dan die voorliefde voor "foute" kleurcombinaties, paars met geel of paars met oranje, of de zuurstokkleuren waarmee ze hun huis of kerk versieren.

We rijden het hele eiland rond, steken met pontjes over naar nog kleinere eilanden en proberen alle 16 kerkjes die sinds 2000 door de Unesco benoemd zijn, te bezoeken. Vaak moeten we op zoek naar de sleutelbeheerder en iedere keer worden we weer verrast door het kleurrijke interieur.

Het is een eiland van kundige botenbouwers en kneuterige knutselaars. Overal vind je markten vol zelfgebreide mutsen, sokken, geweven kleedjes, rieten manden en nog zoveel meer waarmee de vrouwen voor extra inkomsten zorgen. Tijdens de lange wintermaanden zoeken ze elkaar op en breien, weven en vlechten ze dat het een lieve lust is.

Het zijn hier heerlijke rommelkonten, en als het niet aan de andere kant van de oceaan zou liggen zou ik er jaarlijks een huisje op palen huren en iedere dag ceviche eten. Maar het weer slaat om en met regen is het hier echt  een trieste boel, dus nemen we de pont weer naar het vaste land. Op weg naar beter weer en nieuwe avonturen.

TRANSLATE