Blog

Waar zijn ze dan?

We vertrekken met slecht weer uit Potosi en rijden in twee dagen naar Tarija voor een weerzien met Daniël en Monica. 

Zij staan geparkeerd op een binnenplaats van een garage tussen allemaal auto’s die op een reparatie of servicebeurt wachten voordat het vakantieseizoen in Bolivia begint. Eerst worden de pechverhalen gedeeld, o.a. heel veel olie- verlies en rook op een snoeihete plek in the middle of nowhere en een lange dag lopen naar Tarija op zoek naar een sleepauto. Daarna worden mogelijke diagnoses besproken, maar al snel is duidelijk dat de hele motor uit elkaar moet. 

Gelukkig mogen we de douche en het toilet gebruiken van  Marcello, de baas van de garage die zelf op het terrein woont. Het is nu echter de drukste tijd van het jaar, de hoofd- mecanicien geeft wel wat aanwijzingen maar heeft geen tijd om te helpen, en zal in het begin van het nieuwe jaar zelf op vakantie gaan.

Met Monica en mijzelf als operatieassistentes voor het aangeven van het gereedschap, is het een klus die in een paar dagen geklaard is. Dan wordt duidelijk dat er een gat in de zuiger zit en dat er een lijst met nieuwe onderdelen besteld moet worden in Engeland. Kerstmis is in aantocht en we hebben geen idee hoe lang het gaat duren voor die onderdelen zullen arriveren, maar Marcello is optimistisch en denkt dat ze er in het begin van het nieuwe jaar wel zullen zijn.

Na een zoektocht in Tarija vinden we een bedrijf dat de motoronderdelen kan schoonspoelen en alles kan opmeten om zeker te weten dat er niet nog meer verborgen narigheid te voorschijn komt, maar gelukkig dat valt mee. 

Na een week klussen en rondrijden in Tarija op zoek naar de onderdelen die wel beschikbaar zijn in Bolivia, besluiten wij, als alles besteld is en wij verder niet veel meer kunnen doen, een trip te gaan maken langs de meren in Zuid West Bolivia. De vooruitzichten zijn goed, overdag zonnig en ‘ s nachts tussen 3 en 7 graden vorst.

We nemen afscheid van Daniël en Monica en zullen zodra alle onderdelen gearriveerd zijn terugkeren naar Tarija om de motor weer in de landrover te zetten. Natuurlijk hopen we dat de hoofdmecanicien nog voldoende tijd heeft om in ieder geval het motorblok in elkaar te zetten, maar als dat niet lukt zullen Peter en Daniël met behulp van het handboek ook deze klus moeten gaan klaren. Dat gaat vast lukken.

De weg naar Tupiza, onze eerste bestemming is fantastisch, we rijden door bobbelige okergele ‘heuvels’, met daartussen kronkelige rivieren en steeds weer die slingerende wegen die ons leiden naar de verte, waar de bergen blauw kleuren en uiteindelijk verdwijnen in een wolkenlucht. Het decor wordt steeds steniger en kaler, met droge rivierbeddingen, verrassend bloeiende cactussen en zoet geurende prikstruiken.

TRANSLATE