Blog

Terug in de tijd

Na een kort verblijf bij Daniël en Monica, die hun huis en handen vol hebben aan gasten uit Bolivia, zijn we weer met de Toyota onderweg in Brazilië. We zullen elkaar later treffen in Nationaal Park Serra da Canastra in Minas Gerais.

In Petrópolis zijn we uitgenodigd door vrienden van Daniël en Monica. Bij aankomst verwent Vivian ons met een heerlijke lunch, daarna neemt Marcelo ons mee voor een rondleiding door de historische stad.

Brazilië, wordt in de 16e eeuw een koloniale provincie en vooral een bron van rijkdom en grondstoffen voor Portugal. Als de koning van Portugal in 1807 moet vluchten voor Napoleon, wijkt hij uit naar Brazilië. Zijn zoon Pedro gaat mee en blijft als regent in Brazilië achter als zijn vader in 1821 terugkeert naar Portugal. Pedro omringt zich met ministers die aandringen op onafhankelijkheid  terwijl de koning Brazilië als koloniale provincie wil behouden. Pedro wordt door zijn vader teruggeroepen naar Lissabon maar weigert dat en besluit om op 7 september 1822 de onafhankelijkheid van Brazilië uit te roepen, en zichzelf te benoemen tot keizer Dom Pedro I.
Dom Pedro I is een autocratisch type die het liefst alle macht naar zich toe trekt, wat voor problemen zorgt met het Braziliaanse parlement. Uiteindelijk loopt de onvrede hoog op en wordt Dom Pedro I in 1831 verzocht op te stappen ten gunste van zijn zoon Dom Pedro II die dan nog maar 5 jaar oud is. Dom Pedro I vertrekt naar Portugal. Regenten nemen voorlopig de regeringsverantwoordelijkheden op zich tot Dom Pedro II oud genoeg is om zelf de troon te bestijgen. Dom Pedro II wordt in 1841 gekroond tot keizer, hij is dan 15 jaar oud.
De tweede keizer is een geliefd en gerespecteerd leider. Hij biedt Brazilië een lange periode van stabiliteit, economische groei en culturele bloei. Hij wordt geroemd om zijn  liefde voor wetenschap, kunst en cultuur, en zijn betrokkenheid bij het bevorderen van onderwijs en modernisering.
Om te ontkomen aan de verstikkende hitte van Rio de Janeiro droomt Dom Pedro I van een zomerresidentie in de bergen. Met behulp van een Duitse architect laat hij een nieuwe stad bouwen op 800 meter boven zeeniveau, niet zo ver van Rio vandaan en noemt de stad Petrópolis.
Het is uiteindelijk zijn zoon Dom Pedro II die er een paleis laat neerzetten, waar hij gedurende de hete zomermaanden samen met zijn vrouw Teresa Cristina  en zijn kinderen verblijft. De komst van de keizerlijke familie in Petrópolis trekt koffiebaronnen en andere schatrijke families aan die er hun eigen paleisjes laten bouwen. Sommigen in neo- klassieke stijl, strakke symmetrisch gebouwde monumentale panden in pastelkleuren met formele tuinen achter een smeedijzeren hekwerk. Anderen in de stijl van Duitse vakwerkhuizen met houten balken en wit pleisterwerk en houtsnijwerk onder de overhangende schuine daken. Deze goed geconserveerde “paleisjes”, geven Petrópolis nog steeds een gevoel van grandeur.
Wij worden rondgeleid door Marcelo die in Petrópolis is geboren en fantastische verhalen heeft uit zijn jeugd in de stad. Zo vertelt hij dat achter een van die smeedijzeren hekwerken de bewoners van zo’n statig pand een leeuw als huisdier hielden in hun tuin.
We passeren het theater in art deco stijl waar in de tijd van Don Pedro I Charlie Chaplin nog heeft opgetreden.
Natuurlijk bezoeken we het adelijke zomerpaleis, een rood neo klassiek gebouw, met daarvoor een fantastisch park waar iedere boom en plant die in de omgeving groeit te vinden is. Inmiddels zijn de bomen imposante reuzen vol bromelia’s en torenen ruim 100 jaar oude palmen hoog boven het paleis uit.
Bij binnenkomst krijgen we reusachtige sloffen aan. Iedere bezoeker helpt zo, sloffend tijdens de bezichtiging van het paleis, bij het oppoetsen van de houten vloer. We zien op de begane grond de formele ontvangstruimtes met statige portretten, de muziek- en danszaal, de kroonjuwelen, het originele imposante meubilair, en de elegante hebbedingetjes van de familie.
Op de eerste verdieping zijn de slaapvertrekken van de keizer en zijn vrouw met opvallend kleine bedden. Volgens Marcelo had dat te maken met het bijgeloof uit die tijd, men dacht dat als je je flink uitrekte in bed dat je ziel je lichaam dan zou kunnen verlaten, dus het was beter om in een foetushouding te gaan slapen.

Ondanks de populariteit en prestaties van Dom Pedro II komt er een einde aan het keizerrijk. In 1889 wordt Brazilië een republiek na een staatsgreep en wordt Dom Pedro II afgezet. Op de laatste foto die van de keizer en zijn gezin is gemaakt vlak voor zijn vertrek naar Europa is zichtbaar dat de charismatische Dom Pedro II de onvermijdelijkheid van deze ingrijpende gebeurtenis waardig accepteert. Het afscheid valt hem echter zwaar. Het zakje Braziliaanse aarde dat hij in een van zijn broekzakken bij zich draagt, en dat op zijn verzoek na zijn dood meegaat in de kist , getuigt van zijn diepe betrokkenheid met Brazilië.

Prinses Isabel, de oudste dochter van Dom Pedro II  is een gelovige vrouw die niet zo gemakkelijk zwanger wordt. Zij belooft dat als het toch lukt om moeder te worden dat zij de stad een kerk zal schenken. Zij krijgt uiteindelijk 3 kinderen en tegenover haar huis staat inderdaad een neo- gothisch kathedraal. Binnenin de kathedraal bevinden zich de graven van de Braziliaanse keizerlijke familie, die na hun dood in Portugal, hun laatste rustplaats in Petrópolis kregen.
De nakomelingen van Prinses Isabel vormen tegenwoordig de Braziliaanse tak van een adelijke dynastie in Brazilië. Volgens Marcelo moeten de inwoners van Petrópolis, als zij hun huis verkopen, nog steeds 10 procent van de opbrengst, aan deze erfgenamen betalen.

De stad heeft naast de adelijke familie nog een heel bijzondere inwoner gehad, de uitvinder Alberto Santos Dumont. Aan hem dankt Brazilië o.a. de uitvinding van de douche, het horloge en de eerste gemotoriseerde vliegmachine. Hij begint zijn vliegavonturen met een soort luchtballon, maar die landt bij een proefvlucht in de tuin van prinses Isabel, die de uitvinder vriendelijk uitnodigt in haar huis en zijn latere ontwikkelingen met interesse blijft volgen. Een replica van het gemotoriseerde vliegtuigje waarmee hij uiteindelijk met hoge hoed en horloge de lucht in gaat, staat nu tentoongesteld op een sokkel in de stad.

TRANSLATE