Blog

Tenerife

Wie Tenerife zegt, denkt direct aan de Teide, de op één na hoogste vulkaan ter wereld en met bijna 4000 meter de hoogste berg van Spanje. Het is nog steeds een actieve vulkaan, al is hij gelukkig al heel lang diep in slaap. Het meest recente grote lavaveld , Las Cañadas , ontstond tijdens een reeks van krachtige uitbarstingen ongeveer 170.000 jaar geleden. Eigenlijk kijk je naar een gigantische kraterrand  met op de bodem lavasteen en as en als je de omvang daarvan ziet hoop je dat niets onder onze voeten de Teide ooit nog wakker kust. Zeker aan het einde van de dag is het een haast buitenaards landschap. Aan belangstelling voor de Teide is geen gebrek, dagelijks ratelt de hele dag een gondel vol toeristen de berg op en af en als je, zoals wij, vergeet om tijdig een tijdslot te boeken, dan wordt die tocht omhoog zeker in het carnavalsseizoen een onmogelijke missie. Maar gelukkig is er een uitgestrekt Nationaal Park met allerlei wegen zodat we de Teide van alle kanten kunnen bewonderen. Wij wandelen aan de voet van de Teide door een lavaveld met daarachter nog veel meer vulkanen en bekijken de bizarre rotsformaties aan de rand van het enorme lavaveld aan het einde van de dag.

De Teide zien we regelmatig vanaf La Gomera en El Hierro. Dan drijft de vulkaan als een prachtige borst met fier daarop een tepel in het blauw of rozerood boven de wolken. Eigenlijk vind ik hem dan, zonder alle drukte om hem heen, het meest mysterieus.

 

Veel rustiger is het ten zuiden van het Nationale Park, in de buurt van het bergdorp Vilaflor. Daar maken we een lange wandeling op weg naar een van de natuurwonderen van Tenerife. Heel veel witbeige torens van geërodeerd puimsteen steken als besneeuwde minaretten uit een kloof met dennen omhoog. We zijn helemaal betoverd door dit sprookjesachtige landschap.

Tenerife is voor ons vooral  het vertrekpunt om La Gomera en El Hierro te bezoeken. We moeten steeds even wennen als we vanuit de rust van die kleine eilandjes op Tenerife terugkeren. Tenerife is druk, maar heeft zeker in het binnenland veel moois te bieden. Bij Medano, dat zich helemaal richt op wind- en kitesurfers , hebben we nog een paar relaxte dagen voor we inschepen op de boot terug naar het vasteland van Spanje. De bootreis is heel erg lang en de zee behoorlijk onstuimig. Inmiddels zijn we op de terugreis naar huis en verheugen we ons, na een fantastische reis op de Canarische eilanden, weer op ons huis, de tuin en het weerzien met vrienden en familie.

TRANSLATE