Blog

Sterke verhalen….

Ieder kind in Chile kent de verhalen van de heksen of bruchas van Chiloe. Het zijn verhalen die je beter niet vertelt voor het slapen gaan want dan doe je geen oog meer dicht. Wij zijn in Quicavi, het dorp waar de geheime sekte van mannelijke heksen, op Chiloe bekend als de Brujeria, elkaar in het geheim ontmoeten in een grot, verstopt in het bos. Daar treffen we Jorge die zich al jaren verdiept in deze sekte en de weg weet naar deze geheime grot. 

De grot heeft verschillende ingangen, een daarvan wordt beschermd door een harige geit aan een touw. De belangrijkste bewaker van de grot is echter de Invunche. Hiervoor wordt een jongetje in zijn eerste levensjaar ontvoerd. Hij wordt eerst gevoed met de melk van zwarte katten en later met mensenvlees. Het kind wordt  tijdens zijn groei door de “vervormer” verminkt tot een angstaanjagend harig beest dat slechts  rauwe kreten kan slaken. Zijn hoofd wordt 180 graden gedraaid, zijn handen en voeten wisselen van plaats, een van zijn benen zit aan zijn rug vast en een van zijn armen wordt vastgenaaid onder zijn schouderblad. Niet echt iemand om in het donker tegen te komen, toch?

Het is niet eenvoudig om je aan te sluiten bij deze heksensekte, die leden heeft verspreid over heel Chiloe. De aspirantleden moeten een bloedverwant zijn van een van de bestaande leden en kunnen worden voorgedragen door hun heksenmentor als die denkt dat hij er klaar voor is. De voorbereiding duurt zes jaar en is uiterst geheim. Om te worden geaccepteerd door de Raad van de Grot moet je eerst een hele serie tests doen en die zijn niet misselijk. Ze zijn bedoeld om te kijken of je mentaal en fysiek sterk genoeg bent om heks te worden.

Zo moet de aspirant heks zich 40 dagen en 40 nachten onderdompelen in een waterval om de gevolgen van zijn christelijke doop af te spoelen. Hij moet zijn beste vriend doden om te laten zien dat hij alle sporen van gevoel heeft uitgewist. Hij moet van verschillende kliffen springen, slapen op een kerkhof als het vriest, en een schedel vangen om zijn durf te tonen. Hij moet een document tekenen met bloed uit zijn aderen. En hij moet een pas begraven lichaam van een mannelijk christen opgraven en de huid van de borst villen. Wanneer die bewerkt en gedroogd is, moet hij dat vel naaien in een “dierenvest” . Het menselijk vet dat in de huid achterblijft fosforiseert, waardoor het vest licht geeft bij nachtelijke expedities. 

Alleen mannen kunnen lid worden, maar de Raad van de Grot maakt wel gebruik van vrouwen, de Voladera’s. Zij kunnen boodschappen overbrengen aan de bruchas. Meestal worden mooie meisjes voorgedragen. Ook zij moet 40 dagen en nachten onder de ijskoude waterval staan. Vervolgens moet zij zich uitkleden en een heel vies drankje drinken, dat ervoor zorgt dat zij haar ingewanden eruit braakt. Dat braken moet ze doen boven een koperen schotel. Daarna is ze licht genoeg om vogelvleugels te krijgen en vliegt ze ‘s nachts hysterisch krijsend boven de dorpen. ‘ s Ochtends vliegt ze terug naar de schotel, slikt haar ingewanden weer in en krijgt ze haar menselijke gedaante weer terug.

Volwaardige heksen beschikken over zwarte magie, zij kunnen je gedachten en dromen beinvloeden, je gek of ziek maken, deuren openen enz. Ook kunnen zij zichzelf in dieren veranderen. Als een brucha bij je op de deur klopt  kun je hem maar beter goed behandelen en geven wat hij opeist, anders verminkt hij je of roept hij een vloek over je uit die je beslist ongelukkig zal maken. Echter iemand die een brucha op heterdaad betrapt bij een heksenstreek zorgt ervoor dat de brucha binnen een jaar sterft. Sterke verhalen of realiteit, wij zijn blij dat we deze rondleiding met daglicht hebben gemaakt. 

Met dank aan Jorge en aan Bruce Chatwin, die de Brujeria beschrijft in zijn boek “ in Patagonie” 

TRANSLATE