Blog

Sitges, love at first light.

Sitges ligt als een oude verwende diva uitgestrekt aan zee, de golven kabbelend aan haar voeten. Ruisende palmen wuiven  haar koelte toe, ijdel draait ze haar mooiste kant naar de zon en laat zich geduldig fotograferen. Als het warme licht van de namiddagzon haar rimpels gladstrijkt komt ze tot leven. 

Museum Cau Ferrat en Maricel is haar goed gevulde juwelenkist, vol glaswerk, keramiek en schilderijen uit haar jeugd toen ze nog puur en ongepolijst was. In het museum nemen schilders als Rusiñol, Miro, en anderen, die zich de “Luministen” noemen, mij mee naar Sitges aan het eind van de 19e eeuw. Zij probeerden de straten, de stranden en de inwoners van Sitges, maar bovenal het effect van het licht van dit kustplaatsje op doek te vangen.

Schrijver, schilder en verzamelaar Rusiñol, inwoner van Sitges, die met zijn Modernistische  feesten veel kunstenaars aantrok, is hier goed vertegenwoordigd. Ik vind vooral zijn portretten,  interieurs en de verbeelding van een processie echt prachtig.

In Sitges wonen blije relaxte mensen denk ik, de kwaliteit van leven is er goed. Hier geen goedkope toeristenmenu’s maar tapas-barretjes waar de bewoners om een uur of 5 het leven vieren met een drankje en een hapje. Ik zie oudjes keuvelend met elkaar op een bank in de zon, kinderen die door pa of ma even worden uitgelaten langs de kade en opvallend veel mannen met, ik kan het niet anders zeggen, lullige hondjes. Je kent ze vast wel die kleine keffertjes, soms met een jasje aan of strik in het haar. Hondenpoep is hier trouwens erg kostbaar, als je het laat liggen riskeer je een boete van 750 euro.

Wij vinden een fantastische plek in een appartementenwijk voor pensionado’s, op een klif  boven een strandje vlakbij het oudste deel van de stad. We worden ongetwijfeld vanachter de lamellen of het balkon in de gaten gehouden maar iedereen lacht ons vriendelijk toe. Langs de kilometerslange boulevard zijn heel veel stranden, voor elk wat wils, en ons strandje is er een voor bloterikken. Er zijn opvallend veel mannen van middelbare leeftijd die parmantig hun jongeheer uitlaten langs de vloedlijn, en sluiks in de gaten houden of er iemand is die naar hen kijkt. Ik zie veel lhbt-stellen genieten van elkaar, ouders spelen met hun jonge kinderen en prachtige jonge vrouwen die het vooral druk hebben met zichzelf. In zee dobberen surfers die wachten op de ideale golf en wij zitten er heerlijk met een boek en laten de tijd voorbij glijden.

TRANSLATE