Blog

Salvador

Op weg zuidwaarts zullen we Salvador passeren, de prachtige hoofdstad van Bahia, waar ik me enorm op verheug. We horen dat het vliegveld vanwege het coronavirus voorlopig is gesloten. Hoewel het virus zich vooral in en rondom Sao Paulo en Rio de Janeiro verspreid, blijft het toch een risico om een grotere stad als Salvador te bezoeken. We besluiten om toch kort een kijkje te gaan nemen, dit zal voor ons voorlopig de laatste mogelijkheid zijn om iets van het bijzondere culturele erfgoed van Bahia te zien. 

Toen de Portugese zeevaarder Cabrol in 1500 land ontdekte in het zuiden van de Atlantische oceaan, verklaarde hij het direct als eigendom van de Portugese kroon. Hij noemde het naar het belangrijkste koloniale product, de boom Pau Brasil. Het duurde nog 50 jaar voordat de Portugezen ontdekten dat suikerriet er bijzonder goed groeide. Eerst werden de oorspronkelijke bewoners, de indianen, gedwongen om op de plantages te werken. Later haalden ze tot slaaf gemaakte bewoners uit Afrika op om dit werk te doen. De Nederlanders die later in het Noordoosten een stuk land op de Portugezen veroverden, hebben met de bijbel in de hand, ook vreselijk veel geld verdiend aan deze mensenhandel. Het Mauritshuis  in Den Haag, is gebouwd met de opbrengst van de suiker en wordt daarom ook wel het suikerpaleis genoemd. Weer zo’n zwarte bladzijde in onze geschiedschrijving.

in het begin van de 17e eeuw verdienden de plantage- eigenaren, net als de handelaren in Brazilie, Portugal een fortuin aan de suiker. Uit deze periode zie je in de oude stad nog heel veel prachtige barokke gebouwen in snoeperige pasteltinten en overdadig verguldde kerken.

Als je nu door de smalle straatjes van de oude stad omhoog of naar beneden loopt, hoor je overal muziek en zie je heel veel kunstgalerietjes.

 

Ik ben helemaal in de ban van al die prachtige  oude Portugese tegeltjes. We hebben een volle dag geslenterd door de oude stad en zijn daarna thuis gebleven. Thuis voelden wij ons zeker in de heerlijke bed and breakfast van Nino en Clara, die er werkelijk alles aan doen om het ons naar de zin te maken. We hebben nog lang niet alles van de stad kunnen zien en willen graag nog eens terugkomen.

TRANSLATE