Blog

Jurrasic Park op de pampa

La Plata, een levendige universiteitsstad, een uurtje rijden vanaf Buenos Aires, is een stad waar ik zou kunnen wonen. Het heeft een park waar je uren kunt dwalen, en waar je met gemak een schaduwplekje vindt voor een picknick onder het bladerdak van eeuwenoude bomen. De stad heeft fijne lanen met aan weerszijden linden of camelia’s. Hun kruinen  haken boven je hoofd als vingers in elkaar, filteren het zonlicht en verspreiden een heerlijke geur. Het is hier immers lente en alles staat in bloei.

Het is een stad voor liefhebbers van architectuur. Er zijn nog veel gracieuze belle epoque gebouwen, de meesten goed onderhouden met oh zo mooie tegelvloeren en kleurig glas in lood, We zoefden met een lift omhoog in een van de kerktorens van een imposante kathedraal en bewonderden het vakmanschap van al die immigranten die daar onbeschermd balancerend op grote hoogte aan het werk waren. En natuurlijk bekeken we de enige villa die le Corbusier in Zuid Amerika ontwierp.

Ook hebben we er een hele dag gedwaald in het museo de la Plata, een antiek natuurhistorisch paleis barstensvol skeletten en kunstig opgezette dieren, in prachtige houten kasten achter glas of gewoon levensgroot voor je neus of zwevend aan het plafond. Denk formaat walvis en Afrikaanse olifant, en dan heb ik het nog niet over al die prehistorische geschubde of gewervelde griezels die hier miljoenen jaren geleden over de pampa denderden. Milodonten, Tiranosaurius Rex, diplodocussen, gliptodonten, en nog veel meer van die enge giganten uit Jurassic Park, ze zijn niet verzonnen hoor, maar hebben echt bestaan en passen hier in hun bottige blootje maar net in de gigantische zalen.
TRANSLATE