Blog

Iets geks

Weer terug aan de kust rijden we Comillas binnen en vinden een plek op een groot parkeerterrein. Boven ons op een heuvel met uitzicht op het strand staat een prachtig huis met een gigantische volliere in de tuin. Iedere ochtend worden wij gewekt door papagaaien met  “ ola, guapa “,  ofwel “ hallo, schoonheid”.

Comillas is het Mekka van het modernisme, een stroming die we vooral uit Barcelona kennen. Gaudí bouwde hier voor een bemiddelde jurist een groot herenhuis dat de naam “ El Capricio” kreeg, vrij vertaald betekent dat “ iets geks”.  Gaudí ontwierp het huis zo dat de zon als het ware het dagelijks ritme van de bewoner volgt. Zo komt de zon op in de slaapkamer, naast de badkamer, schijnt daarna in het woonvertrek, de werkkamer, en eindigt daar waar de bewoner de dag beëindigt met een drankje in de torenkamer. Het huis is gebouwd om een gigantische serre waar het licht van alle kanten naar binnen valt.

Oh ja en die dame wilde perse op de foto.

 

 

Ik weet niet veel over het modernisme maar wat ik ervan begrijp is dat eigenlijk alles mag en niets te gek is. Zo combineert Gaudi allerlei materialen en stijlen zoals Catalaans gesculptureerd baksteen met  heel veel geglazuurde tegeltjes met zonnebloemen en vind je krullerig smeedwerk naast bewerkte Dorische zuilen. De Moorse toren steekt als een minaret in de lucht. Eerlijk gezegd duurde  het even voordat ik de  mengelmoes aan stijlen kon waarderen, maar als je er een poos rondloopt word je er beslist vrolijk van. De kleuren rood en groen en natuurlijk al die zonnebloemen steken spetterend af tegen de blauwe lucht.De smeedijzeren hekken van de balkonnetjes zijn heel inventief in de vorm van een bankje gemaakt. Gaudí ontwierp ook organisch gevormde houten stoelen en banken  die in de huidige woningen niet zouden misstaan.

 

In Comillas staan ook een megalomaan paleis, een kerk en een universiteit die ontworpen zijn door de leermeester van Gaudí. Opdrachtgever was de markies van Comillas, een eenvoudige jongen uit Comillas die op jonge leeftijd emigreerde naar Amerika en daar schathemeltjerijk werd.

TRANSLATE