Blog

Houtje touwtje

We blijven aan de westkust, die ons het minst toeristisch lijkt en zakken af naar het bijzondere vissersdorp Los Molinos aan het einde van een lange weg. We wandelen vanuit het dorp naar een baai een stuk verderop. De lucht betrekt, ziet er prachtig dreigend uit, maar er komt uiteindelijk slechts een pietsie motregen uit.

Her dorp is niet meer dan een verzameling gammele bouwsels die houtje touwtje aan elkaar hangen, bewoond door vrijbuiters die niet zoveel geven om comfort. Er zijn zelfs twee restaurantje die in het weekend bezoekers trekken uit de omgeving. Aan het einde van de baai boven het kiezelstrand maakt het restaurant met de naam “las bohemias de amor” ons wel nieuwsgierig. Het is een grappige plek waar onder door zon verbleekte doeken, met meubilair dat zijn beste tijd heeft gehad, met veel liefde wordt gekookt door een Italiaans meisje. Wij proeven er de tiramisu van het huis die verrukkelijk is.

Vanuit  Los Molinos klimmen we de volgende dag nu rechts omhoog een basaltklif op met een prachtig zicht op “ons”  baaitje, Dan doorkruisen we landinwaarts verschillende kloven, waarbij we steeds weer afdalen om de droge beddingen over te steken om vervolgens zigzaggend omhoog te gaan terug naar de hoge oever langs de kust. Poelen tussen de rotsen drogen er op tot witte zoute plakken.

We volgen een smal pad op halve hoogte tussen de rand van het ravijn en de zee. Het is soms wel even slikken boven diepe rotsspleten maar zo prachtig dat ik mijn hoogtevrees gewoon vergeet. De richel wordt breder langs een geërodeerd landschap waar wind en water bizarre rotsformaties hebben uitgesleten, Het zijn net enorme paddestoelen. Even later zitten we boven een smalle richel vastgeplakt tegen een steile wand met een broodje te kijken naar meeuwen die hier boven een indrukwekkend 20 meter diep ravijn cirkelen.

Dan gaat het pad via een aantal kloven weer wat meer landinwaarts en staan we ineens onderaan een enorme heuvel van gravel die we moeten beklimmen, waarna we zicht hebben op veel meer okergeel gekleurde heuvelruggen. Heuvel op, heuvel af vinden we de weg terug naar Los Molinos. Het was een pittige maar prachtige tocht en de espresso met tiramisu smaakt daarna extra lekker.

TRANSLATE