Blog

Ferrowhite

Argentinie is de graanschuur van de wereld en heel veel van dat graan en soja wordt opgeslagen in enorme silo’s vlakbij de haven van Bahia Blanca. Het graan uit de silo’s wordt daarna in containers vervoerd naar de haven. Wij passeren aan het eind van de dag, op weg naar het havengebied, een hele lange trage karavaan van volgeladen vrachtwagens die als moderne muilezels voortsjokken en hopen zo snel mogelijk van hun vracht te worden verlost.

Ferrowhite is de naam van een enorm terrein met een spookachtig verlaten gebouw dat als een kathedraal uittorent boven een hoop roestige trein- en scheepswrakken. Het is de oude energiecentrale, in 1930 door meneer White gebouwd, door wiens gebroken ruiten nu duiven af en aanvliegen. In en om het gebouw, nu industrieel erfgoed, vind je oude spoorrails voor wagons met kolen, de brandstof waarop de turbines draaiden. Alle machines zijn er uitgesloopt, wat rest is het skelet van een imposant gebouw en grote hopen asbest. Het is fantastisch om hier rond te lopen en door de kapotte ruiten naar binnen te gluren. Er wordt gefluisterd dat hier regelmatig paranormale activiteiten zijn waargenomen, maar wij hebben geen groene mannetjes of ufo’s gezien, helaas....

In de jaren  30 en 40 werd deze energiecentrale door een Duitse directeur bestuurd wiens woning op het terrein nog te bezichtigen is. De directeurswoning heeft de intrigerende naam het “het spionnenhuis “ gekregen, waarover later meer. Op het zelfde terrein staat nog een groot gebouw waar vroeger een werkplaats voor treinstellen in gevestigd was, destijds in Engelse handen. Nu is het een prachtig museum met oude machines uit de werkplaats, en alles wat te maken heeft met  de arbeiders  die vroeger op dit terrein werkten. Een groot deel van de collectie  is van hen afkomstig ; oude foto’s , gereedschap, kleding enz.

Vroeger was de haven een marinebasis waar tijdens de tweede wereldoorlog Duitse onderzeers  lagen. Het verhaal gaat dat de Duitse directeur vanuit de hoge torens van de energiecentrale de activiteiten van Engelse schepen in de haven in de gaten hield en deze informatie doorgaf aan Duitse onderzeeërs Vandaar de naam het spionnenhuis. Toen een paar Engelse schepen kort na het verlaten van de haven door de Duitsers tot zinken werden gebracht, zetten Amerika en Engeland de Argentijnse regering onder druk om Duitsland de oorlog te verklaren. Perón in die tijd een opkomend politicus die later de macht greep, wilde een daad stellen en heeft toen de Duitse directeur laten oppakken. Onduidelijk blijft  echter of de directeur echt spioneerde, waar of onwaar, wij smullen van dit soort verhalen.

TRANSLATE