Blog

Even op stoom komen

Na een nacht rillen onder het dekbed bij min vier graden celsius, we bivakkeren op een hoogvlakte op 2250 meter, gaan we op zoek naar geisers die hier kokend water uit de aardkorst  spuiten. Dat zal ons vast wel weer opwarmen. We dalen af in een vallei waar natuurgeweld de aarde rafelig doormidden heeft gescheurd. 

Vanuit de verte zie ik beneden in de vallei een riviertje glinsteren waaruit een flinke stoomwolk de lucht ingaat. Ik heb nog nooit een geiser gezien en ga bijna rennend het laatste stuk naar beneden, bang dat dit een eenmalige oprisping is die ik natuurlijk niet wil missen.

Maar hier in dit riviertje kookt voortdurend op verschillende plekken de aarde over en spuit gloeiend heet water en helderwit stoom metershoog de lucht in. Het ene moment kun je de rivier nog zien, het volgende moment sta je in een wolk van stoom. Gek genoeg ruikt het niet naar zwavel.

Het is een spectaculair gezicht waar ik naar kan blijven kijken. Tot Peter met het idee komt om verderop in de rivier een bad te nemen, het water is er vast lekker warm. Het vergt eerst een poos klunen door een zompig stuk grasland, maar dan bereiken we toch het riviertje. In ons adam en eva kostuum dobberen we heerlijk in het warme snelstromende riviertje, voor en achter ons kringelen stoomwolkjes omhoog. Een soort bubbelbad in een ongelooflijk landschap.

Na deze ochtend-dip, beginnen we herboren aan een tocht door dit grootse gebied op zoek naar nog meer van die hete watertjes die de Domuyo- vulkaan voor ons heeft achtergelaten. Zo’n 15 kilometer verderop vinden we kleine pruttelende poeltjes met een temperatuur van 94 graden. Kijk daar kunnen we vast twee eitjes in koken, en ja hoor na ruim 5 minuten zijn ze precies goed.

Na nog meer omzwervingen in het gebied, eindigen we de dag in de Aguas Calientes. Hier wordt het kokende water uit de grond op temperatuur gebracht door het koude bergwater van een waterval. Na een minuut of 10 in dit nog iets te hete badwater vol heilzame groene algen stap je enigszins dizzy maar 10 jaar jonger het bad uit….

TRANSLATE