Blog

Een goed bewaard geheim?

Het is een beetje een druilerige dag als we Mojácar, een oud wit dorp bovenop een heuvel bezoeken.

In een klein historisch museum gaan we 100 jaar terug in de tijd op bezoek bij een redelijk welgestelde familie die hun fortuin maakte in de mijnindustrie. De eigenaar van het museum vertelt ons een verhaal dat in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot dé legende van het dorp Mojácar.

Het verhaal gaat dat Walt Disney, het Amerikaanse ikoon “uncle Walt”, geboren is in Mojácar. Walt zou het buitenechtelijke kind zijn van de respectabele dokter Carrillo en Isabel Zamora, een lokale schoonheid en wasvrouw.

Omdat een buitenechtelijke zwangerschap in het katholieke Spanje van begin vorige eeuw een doodzonde was, trouwt Isabel in allerijl en onder druk van de familie Carrillo met ex- mijnwerker José Guirao. Zo krijgt haar baby de naam José Guirao Zamora. Het gezin emigreert naar Hermosa, een plaatsje dichtbij Chicago waar een broer van Isabel woont, in dezelfde straat als de familie Disney. Vader José overlijdt vrij snel daarna.

Als haar broer Isabel en kleine José niet langer kan onderhouden, besluit Isabel terug te keren naar Spanje. Vader en moeder Disney bieden Isabel aan om voor haar zoon te zorgen, ze adopteren hem en noemen hem Walt. Vader Disney heeft Ierse voorouders, moeder is van Duitse komaf en samen hebben zij drie zonen voor Walt in 1901 geboren wordt, later krijgen zij nog een dochter.

Walt heeft zich nooit uitgesproken over zijn eventuele Spaanse roots. Wel zou hij in de 50er jaren twee mannen naar Mojácar hebben gestuurd om in het geboorteregister te zoeken naar kinderen die er begin 1900 zijn geboren. De mensen uit het dorp konden zich deze elegant geklede buitenlandse mannen nog goed herinneren en wisten dat na hun bezoek 1 pagina uit het register ontbrak …

De familie Disney heeft de berichten over de Spaanse afkomst van Walt altijd afgedaan als laster. Of het verhaal waar is of een Disney-sprookje we zullen het nooit weten. Toch kun je niet ontkennen dat Walt wel verdomd veel lijkt op de overspelige dokter.

TRANSLATE