Blog

Cowboytje spelen

Wie net als ik dacht dat westerns werden gemaakt in Amerika op de grens met Mexico, heeft het mis. De woestijn van Almeria bleek voor Sergio Leone een veel beter en goedkoper alternatief. Wij bezoeken in de buurt van Tabernas  zijn filmstudio waar o.a  Once Upon a Time in the West, the Good, the Bad and the Ugly en For a Fistful of Dollars zijn gedraaid.

Rijdend door de kale verkarste bergen in het dorstige verschroeide landschap, wandelend door droge rivierbeddingen langs ruïnes van oude hoeves, zie je vanzelf filmscènes met veel stofwolken en rollende dorre prikstruiken ontstaan. Denk er in de jaren 50  in het gehucht Los Albaricoques de zwart geklede vrouwen  en de afgebeulde mijnwerkers bij en Leone vond niet alleen zijn ideale “Mexicaanse” dorp maar ook zijn figuranten.

Wandelend door de filmstudio komen er vanzelf beelden en geluiden  bij mij op die ongetwijfeld in het collectieve geheugen zijn verankerd. Denk aan de verlaten spoorlijn met het piepende bord dat er hangend aan een seinpaal klappert, de intense blik van de zwijgzame cowboy die geen spier vertrekt ondanks de irritante vlieg die om hem heen zoemt. Maar ook het onheilspellende klaaglijke gekraak van een houten deur die door de wind heen en weer gaat in een verlaten dorp waar nog geen hond begraven wil worden.

Wij zien er een hilarische voorstelling waarin volwassen kerels cowboytje spelen, pow pow roepend als de losse flodders op zijn. Ze gaan er met veel machtsvertoon op hun paarden vandoor, enorme stofwolken achterlatend om even later weer terug te keren. Natuurlijk wordt er ruzie gezocht, een soort macho paringsdans met vanuit de heup getrokken colts. Daarna wijdbeens de saloon ingestapt om na veel geschreeuw weer naar buiten te rollen. De bank wordt beroofd, een zadeltas met de buit achteloos over de schouder geworpen. Dat kan de magere sheriff niet over zijn kant laten gaan.  Een vuurgevecht volgt en met een indrukwekkende val van een balkon en een onvergetelijke sterfscène gaan de slechterikken dood en kunnen wij weer opgelucht ademhalen. Mooie tijd was dat, toen het onderscheid tussen goed en kwaad nog simpel was.

TRANSLATE