Blog

Costa Calma

We zijn toe aan een paar dagen niet bewegen en waar kun je dat beter doen dan in Costa Calma? Het ligt aan de zuidoostkust, helemaal aan het einde van een zielloos vakantiedorp vol hotels en appartementencomplexen. Aan deze kant van het eiland, vlakbij de stranden, spreiden deze dorpen zich als inktvissen met tentakels tot over de heuvels uit.

Wij vinden er toch een prachtige plek op een klif boven een beschutte baai die het begin is van een zandstrand zonder einde. Bij eb is het strand maar liefst 22 kilometer lang. Beginnende wind- en kitesurfers kunnen oefenen in een ondiepe lagune die uitmondt in de oceaan. Dit strand met een constante harde wind is ook de plek waar de mondiale surf-elite regelmatig bij elkaar komt en wereldkampioenschappen worden gehouden. Als wij er zijn is het twee dagen lang gek genoeg bijna windstil, dus hangen er geen gekleurde kites in de lucht. Wel zijn het perfecte dagen voor een duik in de golven.

Onze Duitse buurman vertelt dat hij al 30 jaar op Gran Canaria woont, maar nu de huur heeft opgezegd  en in zijn volkswagenbusje leeft. Als oudere bouwvakker, hij is 50, is het steeds lastiger om werk te vinden, met hier en daar een klus redt hij het zo wel. Omdat veel huizen worden opgekocht door bemiddelde Italianen, Engelsen en Scandinaviërs die de zon opzoeken, stijgen de huizenprijzen en kunnen vooral jongeren geen huis vinden. Velen leven in hun personenauto, ook als ze een baan hebben. Fuerteventura is erg geliefd omdat het er relaxter is en niet zo vol. Gran Canaria is echt een stuk drukker waarschuwt hij, maar in de bergen kun je in dit seizoen heerlijk wandelen. Dat belooft wat.

TRANSLATE