Blog

Che

Als we op weg zijn naar Iguazu ontdekken we, met dank aan de app IOverlander, dat we langs het geboortehuis van Che Guevara zullen komen. Daar gaan we even op bezoek.

Als Celia in 1927 van Che in verwachting is, besluit Ernesto, zijn vader, een stuk land te kopen in de jungle aan de indrukwekkende Parana- rivier in het noorden van de regio Missiones. Che’s vader is een man met veel ideeën die niet altijd even succesvol zijn. Hij is op dat moment net gestopt met zijn studie architectuur en werkt bij zijn oom op een werf waar kleine boten worden gebouwd. Op zoek naar geschikt hout voor deze schepen belandt hij in deze ondoordringbare jungle waar op dat moment stukken land worden verkocht aan migranten uit Europa die de crisis  willen ontvluchten. Ernesto gooit zijn plannen om, gedeeltelijk ook om met Celia te kunnen trouwen. Aangestoken door de koorts om het groene goud, wil hij Yerba mate gaan planten. Celia is een avontuurlijke vrijgevochten jonge vrouw die lak heeft aan conventies. Ze rookt, draagt haar haar in een mannelijke coupe en komt uit een bemiddelde familie van Peruaanse migranten uit Buenos Aires. Haar meest rebelse daad is op minderjarige leeftijd  trouwen met Ernesto en met hem naar de jungle verhuizen.

Het stel bouwt een huis op palen op een idyllische plek vlakbij de rivier, waar in die tijd veel boten stroomopwaarts varen vol migranten met hun huisraad, en koffers vol kleren die vaak totaal ongeschikt zijn voor het vochtige warme klimaat. Stroomafwaarts drijven vlotten van gigantische boomstammen die in de jungle worden gekapt, bouwmateriaal o.a. voor het huis van Celia en Eernesto. Celia vertrekt voor de bevalling voor drie maanden naar Rosario, en komt daarna thuis met de kleine Ernestito. De familie zal er drie jaar wonen, of vijf, daar zijn de bronnen het niet over eens. In die eerste drie of vijf jaar van zijn leven zet Ernestito zijn eerste stapjes in deze paradijselijke jungle. Later zal de familie verhuizen naar de omgeving van Córdoba, de lucht is er beter voor Ernestito die asthma heeft.

In die jaren hoorde je in deze jungle waarschijnlijk het geluid van zagen en bijlen in hout, het geschreeuw van de voorman om te waarschuwen als zo’n woudreus om ging vallen, het gekraak, de dreun en het gejuich dat opsteeg als de boom was geveld. 

De mannen die hier het zwaarste werk deden, kregen maar zelden hun loon tijdig uitbetaald. In plaats daarvan kregen zij goederen voor hun levensonderhoud tegen woekerprijzen, waardoor hun schuld aan de landeigenaar opliep, een schuld die zij bijna nooit konden afbetalen. Een vorm van uitbuiting waar Che zich, als hij ouder wordt, fel en gewapend tegen gaat verzetten, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. De kleine Ernestito hoort waarschijnlijk net als wij het concert van krekels als de avond valt, het geluid van vallende bladeren, de vogels en het ruisen van de rivier. De beheerder gaat naar huis, maar wij mogen een nachtje blijven. Het is er ’s nachts stil en pikkedonker, het maanlicht tekent silhouetten van de bladeren op ons tentzeil, het is hier magisch mooi.

TRANSLATE