Blog

Cabo de Gata. Goudkoorts

We zijn in  Rodalquilar waar tot 1960 een goudkoorts heerste die het inwonertal van dit kleine dorp vertienvoudigde tot ruim 1000 bewoners. Nu zijn de oude mijnwerkershuisjes vervallen en is de indrukwekkende goudmijn in het dorp veranderd in een betonnen geraamte met daaronder de gigantische wastobbes waar het goud uit de erts werd gespoeld.

We maken een tocht naar het mijnengebied, meanderen eerst door de vallei rondom het dorp en klimmen dan steeds hoger via smalle geitenpaadjes over groene heuvels met resten van oude terrassen en drooggevallen irrigatiekanalen.

Eenmaal over de groene heuvels zien we ineens een vallei onder ons liggen die zover als we kunnen kijken volledig ontgonnen is. Het pad is verdwenen dus klunen we een poos door een net omgeploegd veld, langs akkers vol sappige sla.

We komen bij een oude hoeve, Cortijo de Fraile, waar zojuist een enorme kudde geiten bellend passeert. Zie je die twee honden rechts, die heb ik bijna in mijn kuiten hangen omdat ik de geiten iets te enthousiast begroet. Deze hoeve wordt ook wel Cortijo del Hornillo genoemd vanwege de enorme oven op de binnenplaats waarin het brood werd gebakken.

Vlakbij deze hoeve heeft in 1928 een drama plaatsgevonden, beter bekend als “de misdaad van Nijar”,  dat Garcia Lorca in 1931 inspireerde tot het schrijven van het toneelstuk “bloedbruiloft”.  De bruid gaat er op haar huwelijksdag voor het feest losbarst vandoor met haar vroegere minnaar. De in hun eer gekrenkte families openen de jacht op het liefdespaar en doden de verliefde neef. Het stuk speelt in een tijd van schaarste waarin familiebanden heilig zijn, waar liefde moet wijken voor het veilig stellen van familiebezit en iedere poging om met die beklemmende morele code te breken noodlottige gevolgen heeft.

De boerderij is later een lokatie geworden waar westerns, zoals “the good, the bad and the ugly” van Sergio Leone zijn opgenomen.

Het pad gaat verder en nu komen we terecht in het gebied waar tientallen schachten en tunnels zijn uitgehouwen in bloedrode bergen. Ik weet het heus, hier is geploeterd in barre omstandigheden, maar het roest rode, het warme oker en het gifgroene steen tegen de diepblauwe lucht is van een enorme schoonheid.

TRANSLATE