Blog

Aan de voet van de San Lorenzo

In Villa O'Higgings krijgen we de tip om de familie Soto in vallei Angostini op te zoeken die ver van de bewoonde wereld onder de gletsjer van de berg San Lorenzo woont. De weg ernaartoe is ontmoedigend slecht vol kuilen en scherpe stenen. Bij aankomst blijkt dat een van de schokbrekers is afgebroken.

In slakkengang kruipen we omhoog tot we bij een snelstromende rivier komen die er vrij diep uitziet. Omdat ik de langste benen heb en geen koudwatervrees, word ik benoemd tot levende peilstok. Broek uit en hup het water in. Ik ben blij dat ik een tentstok als houvast heb meegenomen, anders was ik beslist met de sterke stroming de rivier afgedreven. De toyota is met vlag en wimpel geslaagd voor zijn zwemdiploma!

De familie Soto heeft een prachtig stuk land in de vallei en heeft van de overheid nog een flink stuk land erbij gekregen met als voorwaarde dat zij er vee houden en een refugio bouwen vlak onder de San Lorenzo ruim 9 km bij de ranch vandaan. Hun land grenst vlak aan de Argentijnse grens en hiermee wordt voorkomen dat Argentinie het land “inpikt”. Het leven op de ranch is heel sober en zowel Luis als Lucy zijn de hele dag aan het werk. Luis Soto realiseert zich dat hij in een paradijs woont en hoewel hem inmiddels veel geld is geboden omdat men er een nationaal park van wil maken, slaat hij ieder aanbod af. Rust en ruimte is onbetaalbaar en wat moet je met geld?

Regelmatig zijn er jongeren die er in ruil voor kost en inwoning een aantal weken vrijwilligerswerk komen doen, wat met de hoeveelheid werk op en rond de boerderij geen luxe is.

Wij zoeken een plekje op hun land en treffen er twee avontuurlijke fietsers, Guy en Jeanet met wie we de dagen erna zullen optrekken. We bakken samen brood in een stoof op houtvuur en een cake voor de viering van de huwelijksdag van Luis en Lucy.. Op de laatste avond zijn we uitgenodigd om dat te komen vieren samen met familie en vrijwilligers met een klassieke asado. Een lam wordt geslacht en langzaam bij het vuur geroosterd en de leren zak wijn die de hele avond blijft rondgaan zorgt voor een opperbeste stemming.

TRANSLATE