Blog

Prachtig Puna 1

Roadtrip door de Puna, de hoogvlakten van  Provincie Catamarca  in Noord West Argentinie.

We maken een 6 daagse roadtrip door de Puna, een uitgestrekt gebied hoog in de Andes die eindigt in de buurt van Salta.  Op de kaart zie ik zoutvlaktes met  namen als “de dode man”, en “het kerkhof”, dat belooft wat.

Laguna Blanca. Hoogte 3200 meter.

Wek- wek- wek, gobbel - gobbel- gobbel. Dat zijn de geluiden waar we mee wakker worden. Het zijn de flamingo’s in Laguna Blanca, een gigantisch bergmeer dat nu voor een deel is drooggevallen. Ik stel me zo voor dat ze tegen elkaar zeggen “k-k-k-koud he”, want ze waden met hun elegante dunne benen en hun snavel open al door het ijskoude water op zoek naar algen.

De lama’s die ik nu voor het eerst zie zijn beter toegerust op de temperatuur op deze hoogte. Ze hebben een lekkere dikke vacht, x - benen, een grappig krom staartje, en kijken niet erg bijdehand maar een beetje lodderig uit hun oogjes. Misschien zijn ze ook net wakker? Terwijl de rest van de familie graast en sterk ruikende drollen produceert, staat er altijd wel eentje met de oortjes op scherp op de uitkijk. Ook grazen er vicuna’s, een kleiner en tengerder familielid van de guanaco’s uit het Zuiden.

De vorige dag bereikten we dit meer op een bewolkte dag na een fantastische tocht langs dorpen en grassige dalen. We klimmen steeds hoger en komen lange tijd niemand meer tegen. Om ons heen hoge bergen (5500 tot 6000 meter) die voor een deel hun besneeuwde toppen prijsgaven. De wolkenlucht weerspiegeld in het meer gaf het landschap een surrealistisch tintje. Maar vanmorgen is het een stralende dag met een diepblauwe lucht en slechts een paar ijle wolkjes die tegen de indrukwekkende keten van besneeuwde bergtoppen hangen. De Ijsbloemen op de ruiten, het was een koude nacht, verdwijnen zodra de zon haar gezicht laat zien. 

We besluiten een kijkje te nemen in het dorp iets verderop. Het is hier zo afgelegen, zo droog en zo hoog dat je je afvraagt hoe je hier kunt overleven. De dame van het toeristenburootje verwelkomt ons enthousiast met een klapzoen en laat ons zien dat de bewoners leven van de vicuna’s en de lama’s. Ze scheren ze, spinnen de wol met een tolletje en weven en breien prachtige kleden, shawls, poncho’s, mutsen  e.d. Ook wordt in deze streek het minerale bergzout gewonnen en zelfs de schaarse begroeiing wordt geplukt, omdat het helpt tegen hoge bloeddruk en buikloop. 

Morgen op weg naar: Laguna Carachi Pampa.

TRANSLATE