Ceviche op de eerste zomerse dag

De eerste zomerse dagen komen er aan. We besluiten om de vallei in de buurt van Cochrane op te zoeken waar we vorig jaar ook waren. Een prima plek om op een warme dag in de schaduw van bomen, aan de oever van de rivier te luieren. Hangmatje, een goed boek, een beetje voor je uit staren en lekker eten, dat werk. 

Het is 28 graden, ongebruikelijk warm nu, en de koeien zoeken verkoeling in de rivier. We moeten er een poosje voor door het stof maar vinden dan ons favoriete plekje terug. Onder de bomen, in een veld van wilde valeriaan, klaver, hoog zachtrood wuivend gras en paarse distels is het gemakkelijk om even helemaal niet te bewegen.

We slapen in met het gesnater van heel veel ganzen en worden ’s ochtends gewekt door nieuwsgierige koeien en hordes blatende schapen. En alsof dat nog niet genoeg is komt er ook een familie speklapjes voorbij. Wij geven echter de voorkeur aan ceviche, want ik heb nog een paar citroenen, een avocado, een stukje zalm en een komkommer in de koelkast.

Nodig: een dik stukje bevroren zalm, het sap van vier citroenen of beter nog limoenen, een teentje knof, geperst, een stukje gember, fijngesneden, een flinke snuf zeezout en chilipeper.

Snijd de zalm in gelijkmatige repen, dat gaat gemakkelijker als hij nog licht bevroren is, en doe ze in een kom. Bestrooi met zout en schep voorzichtig om. Het zout helpt om de poriën van de vis te openen. Laat de vis even (koel) staan en meng dan het citrussap met de overige ingrediënten. Doe het bij de vis en schep weer voorzichtig om. Laat de vis 2 minuten in de marinade garen.

Voeg blokjes avocado en eventueel een paar grofgehakte takjes koriander toe aan de vis en proef of de smaken zout, zuur en pikant in balans zijn.  Bewaar de vis tot gebruik in de koelkast.

Lekker bij rijstmie en een frisse komkommersalade. Schenk een wit wijntje in, en geniet met ons van het zachte avondlicht na een lome dag.

TRANSLATE