Blog

Op bedevaart

Aan de ruige kust, zo’n 30 km boven Bilbao, waar de zee woest is en de golven de rotsen eroderen tot er tunnels en grotten ontstaan, is een schiereilandje dat met het vaste land verbonden is. door een stenen brug. die overgaat in 231 stenen treden. Bovenop stond ooit een kleine kapel uit de 10e eeuw, gewijd aan Johannes de Doper. Twee eeuwen later werd het een klooster van de tempeliersorde.  Maar de monnikken vonden het na weer 200 jaar welletjes, verlieten de kapel, namens alles van waarde  mee en en zochten  ongetwijfeld een minder winderige plek op om te mediteren.

Daarna werd Ermita San Juan de Gaztelugatxe (kasteelrots) een strategische plek waar de ridders van Biskaje met succes vochten tegen de koning van Castilië. In de 16 eeuw woonde er een kluizenaar die overvallen werd door Sir Francis Drake, een Engelse  piraat en ontdekkingsreiziger met grijpgrage handen die alles plunderde wat hij tegenkwam en de arme kluizenaar van de rots gooide….zo gaat het verhaal.

Tijdens de Spaanse Inquisitie, werden mensen die van hekserij beschuldigd werden, opgesloten in de grotten onder de kapel. Het kerkje heeft dus veel voor haar kiezen gehad en is meerdere keren verwoest door de zee, veldslagen en brand. Maar iedere keer herrijst het als een feniks uit zijn as, in 1980 is het voor het laatst gerestaureerd.

San Juan is nu een bedevaartsoort voor vissers. De klok waarschuwde de zeelieden wanneer er storm op komst was en heeft menig leven gered. Het kerkje is volgehangen met nautische geschenken uit dankbaarheid voor het overleven van een schipbreuk. Als je nu naar boven klimt is het de bedoeling dat je drie keer aan de bel trekt bij de kerk en dan een wens doet.

Sinds een deel van netflixserie  the game of thrones hier is opgenomen, is er een nieuwe groep pelgrims ontstaan de het bezoekersaantal naar ongekende hoogtes heeft gebracht. Wij waren er gelukkig vroeg in de ochtend nog voor de eerste bussen vol toeristen arriveerden.

TRANSLATE