brood bakken
- 500 gram meergranen of volkorenmeel
- 300 ml lauwwarm water
- 1 tl zout
- 1 zakje instant gist (7 gram)
- evt. 100 gram rozijnen / gedroogd fruit
- evt. 100 gram zonnebloempitten, of een mix van havervlokken, zemelen en nootjes ter garnering
Maak het deeg van de bovenste vier ingredienten. Kneed 15 min. op een met bloem bestoven plank. Dek af met plasticfolie en laat het 1 uur op een warme plek rijzen. Het deeg verdubbelt qua volume. Kneed het deeg nogmaals en meng het gedroogde fruit erdoor. Vorm een langwerpige bol van het deeg. Vet een cakevorm in en leg de bol erin. Een andere vorm kan natuurlijk ook. Laat nogmaals 30 min. rijzen en verwarm, op een windvrije plek, de oven intussen voor op 180 graden. Maak de bovenkant nat met wat water en besprenkel het brood met bv. wat havervlokken. Bak in circa 25 min. goudbruin. Haal het brood uit de vorm, draai het om op het rek om de bovenkant nog 5 min. te bruinen. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Laat het brood na 5 min. op een rooster afkoelen voor je het aansnijdt.
Ik heb onderin het oventje een pizzasteen gelegd om een meer constante temperatuur te behouden.